De Historie van het Prinsenlaantje

Het Prinsenlaantje wordt al getekend op de oudst bekende kaart uit 1696 van het gebied rondom Maartensdijk - toen nog Oostveen geheten. Het is een verbindingsweg tussen de dijk van Maartensdijk en de huizen Beuken Burgh en Bogaerts Burgh, die ten zuiden van de Nieuwe Wetering lagen. Deze beide huizen waren omgeven door bos.
Het laantje werd getekend als een dubbele rij bomen, waaruit je kunt afleiden dat het een echte laan moet zijn geweest, met markante oude bomen. Het laantje wordt onderbroken door een stuk bos: het Ridder Bos. Waarschijnlijk heeft hier toen al een boerderij gestaan. Op deze plaats is later de boerderij Ridderhofstad gebouwd, die in 1978 na stormschade is afgebroken.
Het Prinsenlaantje heeft niet altijd deze naam gehad. In 1872 heette het de Weg van Utrecht ( tenslotte kun je over het prinsenlaantje naar Utrecht reizen), in 1927 de Quarles van Uffordlaan (naar de eigenaar van het landgoed Beukenburg waar boerderij en laantje tot 1953 onderdeel van waren) en tenslotte de huidige naam  Prinsenlaan (naar de bewoners van de boerderij, de gebroeders Van’t Princenhof). De gebroeders Van’t Princenhof werden in het dorp “de prinsjes”genoemd. Ook werd het wel in de volksmond het 'geboortelaantje' genoemd , omdat bij bevallingen de dokter uit Maartensdijk hier door reed naar de Nieuwe Weteringseweg.